Hartworm (Dirofilaria)

Wat is hartworm en hoe behandelen we dit

Hartworm krijgt een hond door een steek van een besmette mug. In Roemeniƫ komt deze mug helaas veel voor.
Over het algemeen zijn vooral kortharige honden slachtoffer, echter we kennen ook zeker gevallen van honden met lang haar en hartworm. Als wij een hond opnemen dan testen we deze op diverse ziektes en hartworm is er daar 1 van.

Hartworm kent 3 oplopende fases.
Fase 1
De hond heeft alleen nog maar larven in de bloedbaan
Fase 2
Er zitten larven in de bloedbaan en er zijn enkele volwassen wormen in het hart aanwezig
Fase 3
Het hele hart zit vol met volwassen wormen en de bloedbaan vol met larven

Een hond word dus gestoken door een besmette mug en de larven belanden in de bloedbaan. Het duurt ongeveer een jaar voor een larf uitgroeit tot een volwassen worm. De volwassen wormen zijn er in M en V en kunnen dus in het lichaam zich voortplanten. De V wormen dragen ook nog eens een bacterie bij zich.
Na een aantal jaren zit het hart te vol met wormen waardoor de hond benauwd wordt en zijn kop moeilijk laag (bij de etensbak) kan krijgen en op een gegeven moment is een hartstilstand onvermijdelijk.
Gezien de lange periode die een worm nodig heeft om volwassen te worden kan een hond op zich nog aardig oud worden met hartworm zonder klachten.

Hoe wordt het behandeld.

Er is maar 1 bewezen effectieve methode om een hond hartworm vrij te maken en dat is met immiticide injecties. Dit gaat in 3 behandelingen. De eerste injectie wordt gegeven op dag 1, dan op dan 29 en dag 30. Het injecteren is soms pijnlijk, maar vooral de eerste uren na de injectie kan de hond veel pijn ervaren. Wij geven de hond dan natuurlijk pijnstilling. De week na de injectiie moet de hond bench rust hebben. De immiiticide dood de wormen en deze moeten door het lichaam zelf afgebroken worden en verwijderd uit de bloedbaan. Om een embolie te voorkomen in die periode moet de hond zvm rust houden. Tevens geven we daarbij een antibioticakuur om de bacterie die vrijkomt te bestrijden. Ook na injectie 2 en 3 volgt een week rust. Ongeveer 1 a 2 mnd na de behandeling kan er opnieuw getest worden. Is de test dan negatief, kan de hond afreizen naar Nederland. Indien de hond na behandeling nog langer in Roemeniƫ verblijft, loopt deze een grote kans weer besmet te worden, het is dus zaak om de hond goed te beschermen hiertegen. Al onze honden worden hiervoor preventief behandeld. Echter ondanks dat testen we ALTIJD voor vertrek, wij willen namelijk alleen gezonde honden naar Nederland halen. In Nederland is de behandeling maar bij enkele artsen bekend en ook nog vele malen duurder.
Honden die in grote prive shelters zitten testen we bij een aanvraag pas, onze ervaring is dat de honden niet preventief of slordig preventief behandeld worden waardoor er geld wordt weggegooid als we die honden allemaal gaan behandelen en ze daarna weer besmet worden.

Een 2e mogelijkheid is om de hond gedurende een lange tijd met Invermectine pillen te behandelen, miniimaal 1 jaar. Wij kiezen hier om veel redenen niet voor. Ten eerste is Invermectine geen geneesmiddel dat geregistreerd staat voor honden, het is een middel voor preventie van boerderij dieren. Het is nooit bewezen dat het middel daadwerkelijk iets doet. Er zijn gevallen bekend waarbij de hond na een jaar negatief getest is. Dit kan zijn omdat de hond pas in fase 1 zat OF de test te vroeg is gedaan, indien het middel ook nog maar minimaal in het systeem van de hond zit is de uitslag sowieso altijd negatief en kan dus vals zijn. Dit risico nemen wij pertinent niet. Daarbij moet de hond minimaal 1 jaar in Roemenie blijven omdat wij in geen geval zieke honden naar Nederland brengen. Opgeteld de kans dat het werkt is dus nog een reden om deze niet wetenschappelijk bewezen methode, te gebruiken. In Amerika lopen nog dagelijks onderzoeken naar hartworm omdat het daar ook veelvuldig voorkomt. Wij volgen deze onderzoeken met enige regelmaat echter tot op vandaag is Immiticide de enige bewezen effectieve behandeling.

Waarom is behandelen zo duur?

De Immiticide moet besteld worden in Italie. Dit op recept van een dierenarts aldaar en per koerier naar Tulcea gebracht worden. Het is alleen in vaste verpakkingen van 5 flesjes te verkrijgen. De dosis wordt bepaald door het gewicht van de hond. Na gebruik van het 1e flesje is deze maar 24-uur houdbaar in de koelkast. Dat betekend bij een grotere hond er misschien al 2 flesjes op de eerste dag gebruikt worden en er dus voor dag 2 en 3 niet voldooende overblijft en er dus al 2 doosjes besteld moeten worden. Daarnaast kan het zijn dat er pension kosten nodig zijn. Onze Casa honden hebben geluk om thuis te kunnen herstellen maar een hond uit een groot prive shelter moet naar Boekarest en dus minimaal 2 a 3 maanden in een pension wat gemiddeld 50 euro per maand per hond kost EN de rust weken bij de dierenarts intern zijn gemiddeld vele malen hoger. Als we dan toch behandelen dan willen we het ook goed en zorgvuldig doen.

Is de hond voor altijd genezen?

Ja zeker, in Nederland kennen wij die mug niet en zal de hond niets kunnen oplopen. Daar wij zorgvuldig behandelen en hertesten EN preventief zorgvuldig beschermen is een hond die genezen is volledig gezond en zal hiervoor niet meer behandeld moeten worden en kan het dus ook niet terug krijgen.

Geef een reactie