Adoptie procedure

DE ADOPTIE PROCEDURE

 • Als u bent gevallen voor een hond op onze website, vult u het aanvraag formulier in op de website of stuurt u een email naar:
  sonja@walkfordogs2017.nl tel +31 630420501
  monique@walkfordogs2017.nl tel +31 630708443

 • U krijgt dat van ons per email een vragenlijst toe gestuurd, die u kunt invullen en per email retour sturen.

 • Monique neemt daarna telefonisch contact met u op en zullen met u de vragenlijst doornemen. Wij geven de nodige extra informatie en zullen u vertellen wat u een beetje kunt verwachten.

 • Indien u daarna nog steeds geïnteresseerd bent dan wordt er met u een afspraak gemaakt voor een huisbezoek door een van onze vrijwilligers. Alle vrijwilligers zijn zelf zeer goed bekend met het adopteren van Roemeense asiel/straathonden en kunnen u veel informatie geven en uitleg over het adopteren van een hond. Het huisbezoek geeft ook ruimte voor een persoonlijke kennismaking met onze stichting en biedt de mogelijkheid om van beide kanten van alles te vragen. Maakt vooraf aan het huisbezoek eventueel een lijstje met vragen zodat u volledig en eerlijk geïnformeerd bent en u de juiste keuze kunt maken.

 • De huisbezoeker zal verslag uitbrengen naar Monique waarna wij als medewerkers samen besluiten of de bewuste hond in uw gezin past of niet.

 • Bij een eventuele afwijzing zullen wij dit toelichten omdat wij al onze honden kennen en het soms gewoon geen match is. Wij zullen u dan altijd informeren over mogelijkheden waarvan wij denken dat dit zou kunnen passen.

 • Indien wij vinden dat er een match is en u kunt niet wachten tot de aankomstdatum, dan krijgt u van ons nogmaals alle besproken punten tijdens het huisbezoek per email.

 • Het adoptiebedrag a € 300,00 en de borg a € 50,00 voor de tracker dient u over te maken een week voor aankomst van uw hond. Dit geldt ook voor de producten die besteld zijn vooraf aan de adoptie.

 • Zodra de vluchtdatum bekend is (wij streven ernaar om dit uiterlijk 4 weken ervoor door te geven) kunt u de eerste week regelen dat er fulltime iemand bij uw nieuw huisgenoot is. Alle maatregelen nemen die de huisbezoeker heeft doorgenomen. Dit geldt niet indien een adoptie kort voor een vlucht rondkomt en de hond op de eerstvolgende vlucht al mee kan komen en het voor de adoptant mogelijk is om eea op korte termijn te regelen. Dit uiteraard in overleg met onze stichting en de adoptant.

 • Een week voor aankomst krijgt u van ons per email een adoptiecontract, adoptievoorwaarden en informatie voor de eerste weken na adoptie toegestuurd.

 • Als de dag van aankomst dan eindelijk is gekomen verwachten wij u op Schiphol met een bench, een tuigje met een riem en een laken voor over de bench. Het ingevulde adoptiecontract en voorwaarden.

 • Op Schiphol zal altijd een medewerker van ons de bench openen en uw hond aanlijnen. Daarna handelen wij eea zo snel mogelijk me u af zodat u direct met uw hond in de bench naar huis kan. De extra stress op Schiphol is niet prettig voor de hond en ook volstrekt onnodig.

 • De 1e of 2e dag na aankomst nemen wij contact met u op voor de nazorg. U kunt dan al uw vragen kwijt en het contact met de nazorg zal gedurende de eerste weken steeds herhalen. Overigens zal de nazorg te allen tijde voor u beschikbaar zijn en raden al onze adoptanten dan ook aan om niet te wachten indien zij ergens tegenaan lopen, maar te bellen en advies te vragen.

Adoptie en kleine kinderen

Wij krijgen met enige regelmaat een opmerking of vragen over het feit dat wij onze honden, niet plaatsen bij gezinnen met kleine kinderen (onderde 12 jaar). Het wordt ons soms ook niet in dank afgenomen, vandaar dat we dit nu even goed willen toelichten.

Veel honden in Roemenië, waaronder ook jonge pups, hebben geen goede ervaring met kinderen. Honden worden vaak geschopt, geslagen, opgejaagd, als voetbal gebruikt etc. Nog steeds is een hond in Roemenië niks, men ziet hen als oud vuil of hoogstens om te gebruiken om hun terrein te bewaken. Een hond heeft daar een heel andere ‘functie’ dan de gezinshond in NL. Dit beeld wordt daar door de ouders ook naar de kinderen overgedragen (vandaar dat wij ook hoog insteken op educatie naast onze sterilisaties). Zwerfhonden uit het buitenland zijn mede hierdoor niet te vergelijken met de leuke gezinshondjes die hier in NL geboren worden en (hopelijk) in alle liefde van mensen opgroeien en socialiseren. Bij de zwerfhonden zit een stuk oerinstinct (veel dierlijker), soms jachtdrift, non-verbale signalen die de mens misschien niet zo snel herkent, en zelfs de NL hond niet zo snel zal herkennen, waardoor men misschien niet tijdig kan ingrijpen. Zwerfhonden hebben moeten overleven, voor zichzelf moeten zorgen. En geen mens die zich daarmee heeft ‘bemoeid’. Die leuke labrador waar je kids mee zijn opgegroeid, is dus absoluut niet te vergelijken met een zwerfhondje uit Roemenië (overigens is geen enkele hond met een ander te vergelijken!)

Op het moment dat wij een hond of pups vinden weten wij niet wat zij voorafgaand hebben meegemaakt. Gedurende de tijd dat ze op de Casa zijn, zien we natuurlijk bepaald gedrag in sommige situaties en werken daar dan aan. Dit met alle geduld en met behulp van regelmatig bezoek van teamleden en familie waardoor we de honden en pups kunnen socialiseren. Maar daar zijn nooit kleine kinderen bij.

Ervaring uit het verleden leert dat met name pups het in het begin nog wel goed doen en het met de kinderen uit het gezin wel redelijk tot goed gaat. MAAR die kinderen hebben vriendjes en vriendinnetjes die in het begin te horen krijgen dat ze rustig moeten doen, nieuwe hond, pup in huis etc. en na een tijdje vindt men vaak dat het allemaal prima gaat en verzwakt die aandacht. Op een dag komen er 1 of meerdere kindjes via de achterdeur spontaan binnen lopen of zelfs rennen, vaak luidruchtig en de hond/ pup schrikt zich een hoedje. Angst om wat er opeens op ZIJN terrein gebeurd. Een hond kan in zo’n geval maar 2 dingen doen, vluchten of de aanval kiezen. In het geval de hond het laatste kiest en een bezoekend vriendje genipt of gebeten wordt… krijgt de hond vrijwel altijd de stempel VALS en mogen wij het liefst gisteren, de hond ophalen. Onterecht krijgt de hond de schuld en volgt er een overplaatsing. En soms (en dat is vooral bij pups het geval) komt pas na een (lange) tijd hun ‘echte karakter’ naar boven, omdat ze én nog in ontwikkeling zijn, én soms lange tijd nodig hebben om zich aan te passen, ook al zien we dat niet meteen aan ze.

Om dit hele verhaal te voorkomen hebben wij als stichting ervoor gekozen om aan de voorkant dit te voorkomen en niet achteraf te genezen en dit alles in het belang van de hond, omdat een overplaatsing nooit ten gunste van een hond is.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen op de regel, maar in het proces voor adoptie worden deze uiterst zorgvuldig doorgesproken en bekeken door zowel screening als huisbezoeker.

Wij willen hiermee niet zeggen dat er geen adoptanten zijn die dit proces goed kunnen begeleiden. Wij kunnen zelfs helemaal niets over de adoptanten en hun ervaringen zeggen, want de meeste adoptanten kennen we gewoonweg niet persoonlijk. Deze lijn trekken zegt dus niet dat wij zomaar alles en iedereen over 1 kam scheren. Het enige wat wij hiermee willen bereiken is het beschermen van onze honden en het voorkomen van mogelijk ongewenste/onverwachte situaties. Wij willen echt het aller aller beste voor onze honden en we helpen hen het meeste als we 1 duidelijke grens trekken, zonder een oordeel te hebben over een adoptant.

Wanneer je vragen hierover hebt, of meer wil weten over het gedrag van zwerfhondjes mag je deze altijd stellen. Ons hele team heeft ervaring met zwerfhonden, en er is er echt geen 1 hetzelfde. Wij willen met alle liefde uitleggen hoe het is om zwerfhondjes in huis te hebben, en waar je wel of niet tegenaan kunt lopen.

 

Gedicht :

Lief mens
Ik ben moe, zo moe..
Ik ben ook bang…
Je nam me in huis,
en ze hadden je verteld dat ik goed ben met kinderen, met katten.
Dat ik al goed aan de riem kan lopen,
en andere mensen vrolijk begroet.
Best wel een tijdje alleen kan zijn.
Ik kwam in je huis.
En de eerste 2 dagen had ik zo’n plezier met je kinderen.
We gingen wandelen in de bossen.
Oh wat rook ik veel andere geuren.
In het weekend kwam er bezoek,
aardige mensen.
En ze hadden hun kinderen mee.
Ik werd zo veel aangeraakt,
en ik wilde meespelen, met alles meedoen…
Het werd me even wat veel.
Ik moest alles verwerken.
Een nacht slapen was niet genoeg.
De volgende dag moesten jullie allemaal even weg,
en was ik een tijdje alleen in dat nieuwe huis.
Dan zou ik lekker kunnen uitslapen.
Maar ik was bang, begreep niet waar jullie waren.
Ik hoorde vreemde geluiden,
Bleef heel stil liggen, maar hoorde je niet…
Twee dagen later kwamen er leuke vriendjes over de vloer.
Ik had ze nog niet ontmoet.
Ja we gingen met balletjes gooien,
mijn favoriete spel
Ik was hoteldebotel, wat een lol hadden we.
De volgende dag gingen we ergens wandelen, in een nieuw bos.
Wat heerlijk, wat een geuren.
Ik kreeg een lange lijn, dan kon ik heen en weer racen.
Lekker met de kinderen meerennen.
Later op de avond voelde ik me moe,
maar ook hyper.
Ik kon moeilijk slapen.
De volgende middag kwam er een vriendje die me wilde aaien,
maar ik was kapot.
Alles vloog me aan.
Ik gromde even, omdat het me te veel werd.
Ik voelde me bedreigd.
Voelde me niet helemaal veilig.
Wilde rust.
En nu ben ik hier terug.
Ik ben in de war.
Vinden jullie mij niet leuk?
Wat heb ik verkeerd gedaan?
De hond

Hartworm (Dirofilaria)

Via deze link (Hartworm) leggen we uit wat hartworm inhoud

Adoptie bedrag

Wanneer kan uw hondje vliegen?

Alle honden op onze Casa zijn door Monique volledig bijgehouden qua entingen en ontwormen. Voor vertrek krijgt de hond een 4DX test waarmee we nogmaals parasieten testen en hartworm. Deze moet volledig negatief zijn voor wij honden naar Nederland laten gaan. Indien er wel iets uitkomt gaan wij direct in overleg met de betreffende adoptant. Verder zijn er in Roemenie geen “enge” ziektes die wij bijvoorbeeld in Nederland niet kennen. Dierenartsen hier zijn net zo goed opgeleid als in Nederland en kunnen en mogen ook niet anders dan volledig volgens de regels van de EU werken.

Alle honden zijn gesteriliseerd/gecastreerd. Het kan in een uitzonderingsgeval voorkomen dat een pup in de afrondende entingen fase zit en wij deze naar Nederland laten gaan voor opvang. Dan kunnen wij deze niet laten steriliseren hier. De mogelijke adoptant gaat dan akkoord met het betalen van een borg van € 200 en de verplichting de pup in Nederland na adoptie zo snel mogelijk te laten steriliseren/castreren.  Zodra wij een betaalde nota van een dierenarts krijgen waarop staat dat betreffende hond geholpen is, betalen wij direct deze borg terug.

De aankomst van uw adoptie hond

 

Naar Schiphol neemt u mee:

Een bench met een laken en een handdoek LET OP zonder bench geven wij de hond niet mee!
Een tuigje MET riem, de jachtlijn nemen wij voor u mee
Extra halsband voor de tracker
Water en wat lekkere hapjes voor uw hond
Keukenrol voor eventuele ongelukjes
Uw paspoort
Enkel teamleden maken kennels open
U verlaat zo snel mogelijk Schiphol zodat uw hond snel rustig thuis is
Rijdt vanaf Schiphol DIRECT naar huis, stop niet en laat uw hond IN de bench. Eenmaal thuis heeft u nog jaren de tijd uw hond te aaien en te bewonderen.

De aankomst van uw hond thuis:

Wat kunt u de eerste dagen verwachten:

 • Zet bij thuiskomst de bench in de kamer en zorg dat alle deuren en ramen gesloten zijn

 • Indien er al honden aanwezig zijn, geef hen dan de kans al kennis te maken maar met gesloten bench

 • Zet de bench op de plek waar u deze gedurende de komende weken graag staan wilt hebben

 • Dek de bench toe met een laken maar geef uw hond wel de mogelijkheid om de kamer in te kijken

 • Zet het deurtje op en laat de hond met rust

 • Hoe blij u ook bent en graag ook wilt, uw hond heeft een lange reis achter de rug en is in een compleet vreemde omgeving. De ene hond pakt dit sneller op dan de andere maar laat de hond ZELF kiezen wanneer het moment is dat hij/zij uit de bench komt en de omgeving wil verkennen.

 • Sommige honden zijn dolblij eruit te mogen maar schijn bedriegt. Ook deze honden kunnen van het minste geringste schrikken en houdt altijd alle deuren en ramen gesloten ivm vluchtgevaar

 • Het kan zijn dat er wat spanning is tussen al aanwezige honden en uw nieuwe hond. Dit is normaal, er komt een nieuw roedellid en de plaats moet bepaald worden. Grijp in als het TE heftig wordt maar een beetje grommen en op de plaats zetten is heel normaal.

 • Sommige honden hebben langer tijd nodig om te wennen, enkele dagen of zelfs weken alleen maar in de bench liggen komt voor. Maak wel direct het ritueel minimaal 3x per dag naar buiten om te plassen of poepen, maar als uw hond daarna alleen in de bench wil liggen dan heeft hij/zij dit kennelijk nodig

 • De eerste plasjes zijn dan ook vaak in de tuin LET WEL altijd tracker om EN de dubbele aanlijning

 • Laat uw hond vanaf de eerste nacht in een gesloten bench slapen. Het kan zijn dat uw hond protesteert maar dat is vaak na de eerste nacht voorbij. Ga niet telkens de hond troosten of aandacht geven, dit bevestigd alleen maar dat hij/zij goed bezig is en zal nooit meer ophouden.

 • Het is volstrekt normaal als uw hond de eerste dagen niet poept. Dit heeft alles te maken met het ontbreken van het veilige gevoel van een vreemde omgeving. Om te kunnen poepen moet de hond kunnen ontspannen en dat zal lastig gaan als deze stress ervaart in de nieuwe omgeving. Ook plassen kunnen ze dan enorm lang ophouden. Geeft uw hond extra mogelijkheden en ga vaker naar de tuin of buiten.

 • Veelal eten de honden de eerste dagen niet. Ook dit is heel normaal, de omgeving en alle stress, zetten de eetbehoefte onder aan de prio’s. Ga in geen geval het eten vervangen door leverworst en andere vervangers. Deze honden zijn ondanks de stress slim genoeg om te begrijpen dat als ze niet eten, dat andere veel lekkerder vanzelf wel krijgen. Biedt 2x per dag eten aan en haal het na een half uur weer weg. Op een gegeven moment krijgen ze echt vanzelf wel honger en kunnen dan gewoon wennen aan geschikt hondenvoer en niet aan leverworst.

De eerste 2 weken:

Deze periode is de gewenningsperiode:

 • Langzaam begint uw hond te wennen aan de nieuwe omgeving en zal meer aandacht hebben voor alles om zich heen

 • Let op dat u alles van de grond af haalt wat u graag heel houdt. De meeste honden zijn geen huis gewend en hebben geen idee dat een paar schoenen er niet staan om op te eten of om mee te spelen. Let ook op dingen die u laag op tafeltjes ed heeft staan

 • Maak een dagritme voor de hond waarbij u de hond negeert (niet praten, aanraken, aankijken) aanlijnt en gaat zorgen voor de minimaal 3x dagelijkse portie wandelen. Eenmaal weer thuis kan de hond lekker eten en dan is het tijd voor de beloning… aandacht, eventueel spelen en als afsluiting weer rust in de bench.

 • Sommige honden zijn na een paar dagen de schaduw van 1 persoon in het gezin. Als u dit gedrag opmerkt ga dit dan gelijk corrigeren en oefenen. Hiermee kweek je verlatingsangst en als je dit gelijk aanpakt dan hoef je dit ook niet later af te leren. Ga even de kamer uit, negeer de hond, zorg dat deze in de bench blijft en kom een paar minuten later terug en beloon de hond rustig met een aai dat deze zich zo braaf gedragen heeft. Maak het aantal minuten steeds langer en stap over naar daadwerkelijk naar buiten (weg) gaan. Met vragen hierover kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met de nazorg

 • Als uw hond al wat vertrouwder is kunt u de dagelijkse wandelingen rondom huis wat uitbreiden, maar probeer in de eerste 2 weken zoveel mogelijk rondom uw huis te lopen. De hond leert op deze manier waar zijn nieuwe plek is en kan deze in noodgeval dan ook terug vinden

 • Het is cruciaal dat u gelijk begint met regels uitleggen aan uw hond deze weken. Honden hebben regels nodig om goed te kunnen functioneren en voelen zich daar heel prettig bij. Hoe meer u laat merken wat uw regels zijn, hoe rustiger de hond uiteindelijk wordt daar hij dan niet meer zelf hoeft na te denken. Belangrijk hierbij is dat u uw hond die regels ervaart als veiligheid dus boos worden, schreeuwen etc zal hieraan niet bijdragen.

 • Visite liever niet de eerste paar weken. Wij mensen, begrijpen het leuke van een adoptie hond en wij begrijpen dat dit leuk is om te delen. Uw hond begrijpt daar helemaal niets van. Hij/zij is bezig met zijn nieuwe directe omgeving en thuis en vertrouwen kweken. Vreemde mensen zullen daar niet bij helpen. Ons advies is dan ook om dit niet te doen. U heeft nog zo lang de tijd om uw nieuwe maatje voor te stellen. En het is ook veel leuker om een ontspannen hond voor te stellen dan een hond die nog in de onzekere fase zit. Mocht u onverhoopt onverwacht visite krijgen zorg dan dat de hond in de bench ligt en laat visite onder geen voorwaarde aandacht schenken aan uw hond. Gouden regel is dan weer, Negeren, niet aankijken, niet aanraken en niet tegen praten!!! Voor uw hond zijn deze vreemde mensen vaak een bedreiging en de hond begrijpt er niets van dat dat voor u niet het geval is. Dwing uw hond ook NOOIT om geaaid te worden door vreemden. Dit is voor iedere hond een vreselijke ervaring.

De volgende periode:

 • Meestal zijn de honden na een week of 2 a 3 al voorzichtig gewend aan hun nieuwe baas en directe omgeving dat betekend dat u langzaam de prikkels wat meer kunt opzoeken in een ruimer gebied, LET OP nog altijd dubbel aangelijnd en gebruik de tracker nog altijd

 • Ook zien wij veel dat honden al zo lekker gewend zijn dat ze langzaam gaan proberen of ze zelf ook wat regeltjes kunnen bepalen. Dit is heel normaal gedrag en als baas moet u gewoon blijven bij de regels die gesteld zijn en gelden in uw huis. Herhaal telkens deze regels indien nodig tot uw hond echt duidelijk is geworden dat ze niet meer veranderen en uw hond al helemaal geen invloed heeft op de regels thuis.

 • Ga oefenen met bezoek zoals hierboven beschreven

 • Als het voor u goed voelt (eerst moet de baas zelfvertrouwen hebben om het op de hond over te brengen) ga dan op een stuk afgezet gebied oefenen met uw hond om los te lopen en terug te komen. Houdt wel de tracker om en doe bv een zeer lange lijn of touw aan de halsband in het geval uw hond toch verder van u af raakt zal deze zich vroeg of laat vast lopen met het touw in bosjes of rondom een boom

 • NOOIT maar dan ook NOOIT roepend achter uw hond aan hollen. Uw hond ziet dit geheel anders dan u. Altijd een hond roepen en rustig omdraaien en van hem/haar af lopen. Er komt een punt waarop u voor uw hond te ver uit zicht bent en de hond (roedel dier) wil bij zijn roedel blijven. De hond moet achter zijn baas lopen niet anders om. Het kan ook een spelletje worden voor de hond als u achter uw hond gaat aanhollen.